Over OJN

Voorzitter:
Secretaris:
Penningmeester:
Algemeen bestuurslid:
Stefan Hoppentocht
Marnick Nijburg
Gianni Ruiter
Tina Vekua, Anna Marsagishvilli

OJN bestaat uit een groep enthousiaste orthodoxe jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud. In Nederland wonen veel orthodoxe christenen van verschillende afkomsten, zoals Ethiopiërs, Grieken, Egyptenaren, Roemenen, Russen en Syriërs. Ook zijn er Nederlanders die voor de orthodoxe Kerk hebben gekozen. Sommige orthodoxen wonen hier al generaties lang, terwijl anderen in de afgelopen jaren naar Nederland zijn gekomen.

OJN streeft in het bijzonder naar een versterking van de contacten tussen Oosters Orthodoxe en Oriëntaals Orthodoxe parochies. Onder de term “Oosters Orthodox” vallen o.a. Griekse, Russische, Roemeense en Servische kerken; met de term “Oriëntaals Orthodox” worden Armeens Apostolische, Ethiopische, Koptische en Syrische parochies bedoeld.Vaak is de Kerk nauw verbonden met de cultuur van het land van herkomst, waardoor er weinig contacten bestaan met andere Orthodoxe gemeenschappen. OJN organiseert allerlei interessante en gezellige activiteiten om een onderlinge band van eenheid tussen deze gemeenschappen vorm te geven.

Doelen van OJN

De doelen van OJN zijn:– Een ontmoetingsplaats zijn voor orthodoxe jongeren uit verschillende culturen en tradities.

– Een band scheppen tussen orthodoxe jongeren in Nederland

– Jongeren stimuleren tot actieve deelname aan het leven van hun parochies

– Verdiepen van kennis en begrip van het Orthodoxe christendom onder orthodoxe jongeren

– Bespreking van de rol van het Orthodox Christelijke geloof en de Orthodoxe Kerk in de moderne wereld

– Het onderhouden van oecumenische contacten

– Contacten met Orthodoxe jongeren in het buitenland

OJN handelt met de zegen van en in samenspraak met de parochies en de geestelijkheid van de Orthodoxe Kerk.

Voor wie

De activiteiten van OJN staan open voor jongeren (16-30 jaar) uit alle Orthodoxe parochies. Ook belangstellenden zijn welkom. Voor sommige activiteiten (zoals het zomerkamp voor kinderen en tieners) gelden afwijkende leeftijdscriteria.

Ontstaan

In 1987 bezocht Anke Lyklema (later echtgenote van de priester Matthew Arnold) een bijeenkomst met Orthodoxe jongeren uit de hele wereld. Geïnspireerd door deze ervaring besloot zij om in Nederland een vereniging op te richten waarin Orthodoxe jongeren van verschillende afkomst elkaar zouden kunnen ontmoeten. Het eerste resultaat was een internationaal festival voor Orthodoxe jongeren in Swalmen in 1990, waar een groep Nederlandse jongeren warm liep voor het idee. Een jaar later werd voor het eerst een jongerenweekend georganiseerd in het klooster van de Geboorte van de Moeder Gods in Asten. Sinds 1991 organiseert de vereniging elk jaar een weekend bij het klooster.

De naam van de vereniging was bij oprichting “Syndesmos Nederland” als een verwijzing naar de internationale federatie van Orthodoxe jongeren, SYNDESMOS. In 2004 werd de naam gewijzigd in “Orthodoxe Jongeren in Nederland”.